Geschiedenis

1938 Herman LeppinkOnze groep is in 1923 opgericht. De groep is begonnen onder de noemer ‘Groep II’. Het was de tweede padvindersgroep in Enschede. Aanvankelijk was er alleen een verkennerstroep. De vereniging werd daarna snel uitgebreid met een welpenhorde en een voortrekkersstam; de Zwervende Wolven.

Na de oorlog is de groep vernoemd naar Herman Leppink, die vaandrig was en tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelde bij een veldslag.

Aan het einde van de jaren zeventig maakten ook meiden onderdeel uit van de groep. De Vuurkevertjeskring, het Samedovendel, de Sherpa’s en de Pi’s (van pionier-voortrekker) traden toe tot de vereniging.

Locaties

Groep II is opgericht in het centrum van Enschede, nabij de Javastraat/Celebesstraat. De leden bouwden daar hun eigen clubhuis. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd. Het pand werd herbouwd, maar in 1947 werd het door brand verwoest.

oudeclubhuisDe groep bouwde in 1950 een nieuw clubhuis aan de Buursestraat in Enschede-zuid. Dit clubhuis zou na 25 jaar eveneens verloren gaan; nu om plaats te maken voor de nieuwe woonwijk Stroinkslanden. De groep vond eind jaren zeventig een nieuw onderkomen in de twee Twentse boerenschuren op erve ’t Stroink.

Vaandrig Leppink

Onze naamgever, Vaandrig Herman Leppink, kwam als verkenner bij Groep II. Na zijn 18e verjaardag werd hij lid van de Zwervende Wolven stam, en na zijn installatie als voortrekker kwam hij als vaandrig bij de troep terug.

In 1939 werd Herman Leppink opgeroepen zijn dienstplicht te vervullen, en een jaar later werd zijn compagnie overgebracht naar de Grebbeberg waar zij Nederland moesten gaan verdedigen. De soldaten konden het Duitse leger niet meer tegenhouden, en moeten zij zich overgeven. Herman, net twintig jaar oud, sneuvelde in de strijd.

Herman Leppink ligt begraven op het militair ereveld de Grebbeberg bij Rhenen. We hebben het graf geadopteerd en brengen frequent een bezoek.

Historisch Archief Vaandrig Leppink Groep

9200000027107590Bart van der Lugt was in de periode 1970 – 1986 lid en is nu actief als groepshistoricus. Op zijn website (klik hier) vind je meer informatie over de geschiedenis van de Vaandrig Leppink Groep, waaronder een biografie van Herman Leppink.

Geef een reactie